News

STEM – Gulfview Heights Primary School

‘Fostering STEM pedagogy through a variety of flexible learning spaces’ Located in a picturesque setting overlooking the Adelaide foothills, this upgrade to Gulfview Heights Primary School provides a flexible learning environment that facilitates STEM centred curriculum and activities. The upgrade to the facility encourages students to engage in multidisciplinary learning opportunities, supported by the new… Read More >

student, learn, space, areas, opportunity, flexible, STEM, activity, breakout, environment, architecture, school, energy architecture, design, upgrade

Coffin Bay House – Country Coastal Shack

Coffin Bay House Turning heads on the Oyster Walk, this country coastal shack utilises thermal mass through rammed earth and polished concrete floors, but is crafted to sit lightly within the landscape. Thoughtful architectural detailing is complemented by the client’s selection of finishes and artistic touches, like the delightful pelican gate. Correct orientation, along with… Read More >

Country Coastal Shack - Coffin Bay

STEM – Madison Park Primary School

A versatile facility that supports STEM learning programs The primary objective for the Madison Park Primary School STEM works project was to provide the school with a versatile facility that supports their current and desired STEM learning programs. The school currently have a number of existing STEM focussed learning programs in place, including a mentorship… Read More >

learn, program, school, stem, current, student, flexible, space, resource, architecture, breakout space

Apartment fit-out

Architectural design and bespoke living for young family’s Adelaide apartment: The re-imagination of this once dated apartment is immediately apparent with its simple, clean, light and contemporary architectural detailing. Showcasing evidence of high-quality architectural fit outs throughout. A once awkward living space is now transformed with a seamless kitchen extension flowing into the new living… Read More >

living, architectural, natural, space, contemporary, Adelaide, apartment, contemporary, bespoke, kitchen, bathroom

The Grind – Planning approval services

The Grind Complexities of Planning and building code requirements were settled by us for this fit-out to an existing heritage shop fronted space – enabling a clear declaration that a coffee purveyor of class has arrived in an urban environment screaming for good coffee.   Project Location: The Grind, Unley SA   Photographer: Daniel Schumann… Read More >

The Grind, Planning Approval, Building Code, Urban

Coober Pedy Preschool Services

Coober Pedy Preschool Services The scheme was for a single building, comprising seven modular units assembled off site, and connected on site; located to enable continued use of the existing buildings until the new one was fully functioning; and providing a new play facility in conjunction with the new building. Internally spaces and functionality were… Read More >

build, play, areas, space, activity, function, form, landscaped, connect, efficient, energy architecture, energy, architecture, Coober Pedy, school, architecture

Halifax Perch

Halifax Perch There is a new front to a townhouse on Halifax Street, Adelaide, and it reflects the passionate wish by the owner to ‘relate through contribution’. The client’s connection with EA dates back many years, as she stepped gingerly through exploring work with an architect, which ultimately resulted in a project to resolve defects… Read More >

form, energy architecture, street, townhouse, contrast, connection, collaboration, tree, addition, space, courtyard, sculptural form, timber screen, truncated, textures, internal space, winter sun, light

Christies Beach High School – Award Winning Environmental Learning Centre

A ‘carbon neutral’ classroom Christies Beach High School Environmental Learning Centre is a building designed to accommodate and provide practical demonstration for the educational programs focussing on Sustainability within the school. Situated on the northern boundary of Christies Beach High School the site was chosen for its proximity to the existing Yunggullungalla garden created by… Read More >

school, design, classroom, educational, earth, environmental, space, efficient, material, provide, natural, architecture, energy, carbon neutral, learning, rammed earth, straw bale, reverse brick veneer, hydronic heating, thermal mass, light, natural materials, sustainable

AOHP – Award Winning Sustainable Housing Development

Accommodation for Older Homeless People A group of aged previously homeless people are accommodated in this residential environment, required to give its occupants a sense of being valued and a feeling of pride in their home. Residents rent their own apartments, which are robust, easy to maintain, and inexpensive to heat and cool. The project… Read More >

Accommodation, homeless, aged care, space, energy, dwelling, park, streetscape, efficiency, design, architecture, flexible, landscape, energy efficiency, thermal comfort, Sensitive Urban Design

Inman Valley Family Home

Inman Valley Family Home Featured in A recent addition of Fleurieu Living Magazine, Energy Architecture’s Inman Valley Home is an eco friendly and contemporary design, built to personally realise the desired architectural outcome. Ben set about finding an architect. John Maitland of Energy Architecture was discovered on the internet as ‘A guy whose designs I… Read More >

Fleurieu Living, Fleurieu Peninsula, design, architecture, thermal, house, Inman Valley, ESD, spaces, contemporary design, Eco friendly, passive heating, passive cooling, thermal mass, renewable materials, in-floor heating

Sustainable Living Extension

Sustainable Living Extension A young family’s new home celebrates the traditional 1920’s villa form with contrasting contemporary design of additional accommodation. In context with the street’s architectural style, the original dwelling is restored, the main front garden developed, and new fencing placed, while the addition is set to the rear and is largely unread when… Read More >

contemporary, courtyard, mezzanine, landscape, solar access, sustainable, spiral staircase, jarrah, timber, air movement, thermal mass, reverse brick veneer, rammed earth, photovoltaic panels, solar evacuated tubes, hydronic heating, evaporative cooler, cool pipe system, grey water system

Horsham Aquatic Centre – Proposed Masterplan

Horsham Aquatic Centre – Proposed Masterplan The Horsham Aquatic Centre is owned by the Horsham Rural City Council and managed on their behalf by the YCMA group. The main Aquatic centre building is around 10years old featuring a 25m indoor lap pool, indoor leisure pool, gymnasium, dance studio, amenities, recreation hall, kiosk and childcare facilities… Read More >

Inside-Out house at Parkside

Inside-Out house at Parkside   The brief from the outset was clear ‘demolish the old house because it is so badly cracked, and we’re tired of constant repairs, we love ‘design’; and apart from the list of rooms etc. we wish to build as ‘sustainably’ as possible’. An almost immediate response by EA was to… Read More >

Courtyard, bluestone walls, villa, solar access, reverse block veneer, solar hot water, hydronic heating, thermal mass, climate wizard, evaporative cooling, rammed earth, polished concrete floors, sustainable

Blackwood Pavilions

Blackwood Pavilions The site is located at the end of a cul-de-sac in Blackwood, slopes up from the road toward the south, affording north solar access to the ‘front’. The clients’ strong interest in nature and environment brought them to this site, and to Energy Architecture, with a view to being housed while preserving the… Read More >

Pavilion, corrugated steel, Timber, Ventilation, Blackwood, small footprint, solar gain, nature, environment, sloping site, ventilation

Urban Townhouse Underdale

Urban townhouse Underdale. Recent images of an Energy Architecture design from many years ago. When we were first approached our clients they sought a well-priced ‘town house’ to fit their new block in Promenade, at Underdale. The block is accessed from the south from Styles Place in a ‘rear loaded fashion’ and overlooks northwards to… Read More >

Urban Townhouse, Linear Park, Architectural Courtyard, Passive Design, Reverse Brick Veneer