News

Halifax Perch

Halifax Perch There is a new front to a townhouse on Halifax Street, Adelaide, and it reflects the passionate wish by the owner to ‘relate through contribution’. The client’s connection with EA dates back many years, as she stepped gingerly through exploring work with an architect, which ultimately resulted in a project to resolve defects… Read More >

form, energy architecture, street, townhouse, contrast, connection, collaboration, tree, addition, space, courtyard, sculptural form, timber screen, truncated, textures, internal space, winter sun, light

Sustainable Living Extension

Sustainable Living Extension A young family’s new home celebrates the traditional 1920’s villa form with contrasting contemporary design of additional accommodation. In context with the street’s architectural style, the original dwelling is restored, the main front garden developed, and new fencing placed, while the addition is set to the rear and is largely unread when… Read More >

contemporary, courtyard, mezzanine, landscape, solar access, sustainable, spiral staircase, jarrah, timber, air movement, thermal mass, reverse brick veneer, rammed earth, photovoltaic panels, solar evacuated tubes, hydronic heating, evaporative cooler, cool pipe system, grey water system

Inside-Out house at Parkside

Inside-Out house at Parkside   The brief from the outset was clear ‘demolish the old house because it is so badly cracked, and we’re tired of constant repairs, we love ‘design’; and apart from the list of rooms etc. we wish to build as ‘sustainably’ as possible’. An almost immediate response by EA was to… Read More >

Courtyard, bluestone walls, villa, solar access, reverse block veneer, solar hot water, hydronic heating, thermal mass, climate wizard, evaporative cooling, rammed earth, polished concrete floors, sustainable

Urban Townhouse Underdale

Urban townhouse Underdale. Recent images of an Energy Architecture design from many years ago. When we were first approached our clients they sought a well-priced ‘town house’ to fit their new block in Promenade, at Underdale. The block is accessed from the south from Styles Place in a ‘rear loaded fashion’ and overlooks northwards to… Read More >

Urban Townhouse, Linear Park, Architectural Courtyard, Passive Design, Reverse Brick Veneer