Halifax Perch

Halifax Perch
There is a new front to 50 Halifax Street, Adelaide, and it reflects the passionate wish by the owner to ‘relate through contribution’.
One of three matching townhouses, its prominent location in the corner with Surflen Street fostered the idea of replacing the deteriorating and bland front balcony with a new room.
Rather than accepting a traditional built solution that would simply blend with the existing architecture of the townhouses, the collaboration between client and architect invited a strong and contrasting  ‘geometric’ sculptural form that ‘hovers’ over the courtyard, and yet is united with the ground through a layered timber screen and truncated original front wall. The mixture of textures, forms, and colours is in contrast with the brick and render of the existing building.
The new upper level building is shaped to form a ‘softening’ angle at the corner of the two streets, while the concave indentation skittishly turns its back on the sadly deformed Stobie. The tall nature of the façade addresses the existing street tree and provides the internal space, which is lofty, in contrast with the existing flat ceiling townhouse. Winter sun can enter over the existing roof, and the main south facing glazing brings a significant connection with the street tree canopy.

 

Project Location:
Halifax Street,  Adelaide, SA

 

Photographer:
Daniel Schumann (Energy Architecture)